Beam-based Probes of Condensed Matter Physics, Chemistry and Related Fields in Canada

Report of Contributions

Welcome

Contribution ID: 0 Type: not specified

Welcome

Thursday, 3 June 2021 08:00 (15 minutes)

Presenter: Prof. DILLING, Jens (TRIUMF)

Session Classification: Novel capabilities with μSR

Contribution ID: 1 Type: not specified

High pressure research using muons at PSI

Thursday, 3 June 2021 08:15 (30 minutes)

Presenter: Dr KHASANOV, Rustem (Paul Scherrer Institute)

Session Classification: Novel capabilities with µSR

Contribution ID: 2 Type: not specified

High pressure and high transverse field applications of µSR to quantum materials

Thursday, 3 June 2021 08:45 (30 minutes)

Presenter: Prof. SONIER, Jeff (Simon Fraser University)

Session Classification: Novel capabilities with μSR

Contribution ID: 3 Type: not specified

Reinventing muon decay channels: Impacts on µSR research in extreme environments

Thursday, 3 June 2021 09:15 (30 minutes)

Presenter: Dr KREITZMAN, Sydney (TRIUMF)

Session Classification: Novel capabilities with μSR

Contribution ID: 4 Type: **not specified**

Discussion

Thursday, 3 June 2021 09:45 (15 minutes)

Session Classification: Novel capabilities with μSR

Contribution ID: 5 Type: **not specified**

Neutron scattering for quantum materials at the McMaster Nuclear Reactor and with our foreign partners

Thursday, 3 June 2021 10:30 (30 minutes)

Presenter: Prof. GAULIN, Bruce (McMaster University)

Session Classification: Neutron scattering (with an accelerator-based source)

Contribution ID: 6 Type: **not specified**

Neutrons for today and tomorrow - Next generation accelerator based neutron sources

Thursday, 3 June 2021 11:00 (30 minutes)

Presenter: Dr GUTBERLET, Thomas (Forschungszentrum Jülich)

Session Classification: Neutron scattering (with an accelerator-based source)

Contribution ID: 7 Type: **not specified**

A CANS for Canada: A future neutron source for Canada

Thursday, 3 June 2021 11:30 (30 minutes)

Presenter: Dr MARQUARDT, Drew (University of Windsor)

Session Classification: Neutron scattering (with an accelerator-based source)

Contribution ID: 8 Type: **not specified**

Discussion

Thursday, 3 June 2021 12:00 (30 minutes)

Session Classification: Neutron scattering (with an accelerator-based source)

Contribution ID: 9 Type: not specified

βNMR applications to biology and medicine

Thursday, 3 June 2021 14:00 (30 minutes)

Presenter: Dr STACHURA, Monika (TRIUMF)

Session Classification: Polarized radioactive isotopes

Contribution ID: 10 Type: not specified

Polarized beams for nuclear structure studies

Thursday, 3 June 2021 13:00 (30 minutes)

Presenter: Prof. RAJABALI, Mustafa (Tennessee Tech University)

Session Classification: Polarized radioactive isotopes

Contribution ID: 11 Type: not specified

Polarised Radioactive Isotope Science (POLARIS) at TRIUMF

Thursday, 3 June 2021 13:30 (30 minutes)

Presenter: Dr DUNSIGER, Sarah (TRIUMF)

Session Classification: Polarized radioactive isotopes

Contribution ID: 12 Type: not specified

Probing beneath the surface without a scratch – elemental analysis using muonic X-rays and gammas

Thursday, 3 June 2021 15:30 (30 minutes)

Presenter: Dr HILLIER, Adrian (STFC Rutherford Appleton Laboratory)

Session Classification: Muonic X-ray analysis and μ -SR

Contribution ID: 13 Type: not specified

Negative muon non-destructive element analysis at J-PARC MUSE

Thursday, 3 June 2021 16:00 (30 minutes)

Presenter: Prof. MIYAKE, Yasuhiro (KEK/J-PARC)

Session Classification: Muonic X-ray analysis and μ -SR

Contribution ID: 14 Type: not specified

Internal magnetic field studied with negative muon spin rotation and relaxation

Thursday, 3 June 2021 16:30 (30 minutes)

Presenter: Dr SUGIYAMA, Jun (CROSS Neutron Science and Technology Center)

Session Classification: Muonic X-ray analysis and μ -SR

Contribution ID: 15 Type: not specified

Discussion

Thursday, 3 June 2021 17:00 (30 minutes)

Session Classification: Muonic X-ray analysis and $\mu\text{-SR}$

Contribution ID: 16 Type: not specified

Discussion

Thursday, 3 June 2021 14:30 (30 minutes)

Session Classification: Polarized radioactive isotopes

Contribution ID: 17 Type: not specified

Positron production and positron beam experiments at NEPOMUC

Friday, 4 June 2021 09:00 (30 minutes)

Presenter: Prof. HUGENSCHMIDT, Christoph (Technical University Munich)

Session Classification: Positron annihilation spectroscopy

Contribution ID: 18 Type: not specified

Materials characterization by positron annihilation spectroscopy –A Canadian perspective

Friday, 4 June 2021 08:30 (30 minutes)

Presenter: Prof. MASCHER, Peter (McMaster University)

Session Classification: Positron annihilation spectroscopy

Contribution ID: 19 Type: not specified

Discussion

Friday, 4 June 2021 09:30 (30 minutes)

Session Classification: Positron annihilation spectroscopy

Contribution ID: 20 Type: not specified

Opportunities for high-field terahertz research in quantum materials

Friday, 4 June 2021 10:30 (30 minutes)

Presenter: Prof. DODGE, Steve (Simon Fraser University)

Session Classification: THz spectroscopy in Canada

Contribution ID: 21 Type: not specified

Next generation THz instrumentation for material science

Friday, 4 June 2021 11:00 (30 minutes)

Presenter: Prof. COOKE, David (McGill University)

Session Classification: THz spectroscopy in Canada

Contribution ID: 22 Type: not specified

Prospects for THz/Infrared photon source powered by TRIUMF e-linac

Friday, 4 June 2021 11:30 (30 minutes)

Presenter: Dr VICTOR, Verzilov (TRIUMF)

Session Classification: THz spectroscopy in Canada

Contribution ID: 23 Type: not specified

Discussion

Friday, 4 June 2021 12:00 (30 minutes)

Session Classification: THz spectroscopy in Canada

Contribution ID: 24 Type: not specified

Resonant soft x-ray reflection and diffraction studies of quantum materials

Friday, 4 June 2021 13:00 (30 minutes)

Presenter: Prof. GREEN, Robert (University of Saskatchewan)

Session Classification: Synchrotron light sources

Contribution ID: 25 Type: not specified

The Canadian Light Source: current research activities and plans for the future

Friday, 4 June 2021 14:00 (30 minutes)

Presenter: Prof. BOTTON, Gianluigi (Canadian Light Source Inc.)

Session Classification: Synchrotron light sources

Contribution ID: 26 Type: not specified

Discussion

Friday, 4 June 2021 14:30 (30 minutes)

Session Classification: Synchrotron light sources

Contribution ID: 27 Type: not specified

Muon dreams revisited

Friday, 4 June 2021 15:30 (30 minutes)

Presenter: Prof. BREWER, Jess H. (UBC & TRIUMF)

Session Classification: µSR ideas and concepts

Contribution ID: 28 Type: not specified

Reaction kinetics in supercritical water as probed with muonium

Friday, 4 June 2021 16:00 (30 minutes)

Presenter: Prof. PERCIVAL, Paul (Simon Fraser University)

Session Classification: µSR ideas and concepts

Contribution ID: 29 Type: not specified

Development of non-destructive elemental analysis method using muons and extension of the method to isotopic analysis

Friday, 4 June 2021 16:30 (30 minutes)

Presenter: Prof. NINOMIYA, Kazuhiko (Osaka University)

Session Classification: µSR ideas and concepts

Contribution ID: 30 Type: not specified

Discussion

Friday, 4 June 2021 17:00 (30 minutes)

Session Classification: μSR ideas and concepts

Contribution ID: 31 Type: not specified

Positron annihilation: probing the atomic and electronic structures of condensed matter

Friday, 4 June 2021 08:00 (30 minutes)

Presenter: Prof. TUOMISTO, Filip (University of Helsinki)

Session Classification: Positron annihilation spectroscopy

Contribution ID: 32 Type: not specified

Modern applications of X-ray microscopy

Friday, 4 June 2021 13:30 (30 minutes)

Presenter: Dr LEONTOWICH, Adam (Canadian Light Source Inc.)

Session Classification: Synchrotron light sources