Data Science and Quantum Computing Workshop

Report of Contributions

Welcome

Contribution ID: 7 Type: **not specified**

Welcome

Wednesday, 27 June 2018 09:00 (10 minutes)

Presenter: Prof. DILLING, Jens (TRIUMF)

Session Classification: Opening

Contribution ID: 8 Type: not specified

Introduction to TRIUMF

Wednesday, 27 June 2018 09:10 (20 minutes)

Presenter: Dr BAGGER, Jonathan (TRIUMF)

Session Classification: Opening

Contribution ID: 9 Type: not specified

Introduction to Helmholtz

Wednesday, 27 June 2018 09:30 (20 minutes)

Presenter: MNICH, Joachim (DESY)

Session Classification: Opening

Contribution ID: 10 Type: not specified

The EOSC Pilot and the Helmholtz Incubator

Wednesday, 27 June 2018 10:20 (20 minutes)

Presenter: GÜLZOW, Volker (DESY)

Session Classification: Partner Programs

Contribution ID: 11 Type: not specified

Quantum Computing at ORNL . . . and Beyond

Wednesday, 27 June 2018 10:40 (20 minutes)

Presenter: DEAN, David (Oak Ridge National Laboratory)

Session Classification: Partner Programs

Contribution ID: 12 Type: not specified

KEY SFU's Big Data Initiative

Wednesday, 27 June 2018 11:00 (20 minutes)

Presenter: ROALD, Trevor (Simon Fraser University)

Session Classification: Partner Programs

Contribution ID: 13 Type: not specified

UBC Data Science Institute

Wednesday, 27 June 2018 11:20 (20 minutes)

Presenter: SCHMIDT, Mark (University of British Columbia)

Session Classification: Partner Programs

Contribution ID: 14 Type: not specified

Institute for Quantum Computing - Waterloo

Wednesday, 27 June 2018 11:40 (20 minutes)

Presenter: GHEORGHIU, Vlad

Session Classification: Partner Programs

Contribution ID: 15 Type: not specified

Canada's Digital Technology Supercluster –A catalyst for Digital Transformation in Canadian Industries

Wednesday, 27 June 2018 12:00 (20 minutes)

Presenter: PRELAZZI, Dean

Session Classification: Partner Programs

Contribution ID: 16 Type: not specified

EOSC and the EOSC Pilot; a European View

Wednesday, 27 June 2018 15:10 (20 minutes)

Presenter: FUHRMAN, Patrick (DESY)

Session Classification: Big Data & Platforms

Contribution ID: 17 Type: not specified

R&D for High Energy and Astroparticle Physics

Wednesday, 27 June 2018 15:30 (20 minutes)

Presenter: GIFFELS, Manuel (Karlsruhe Institute of Technology)

Session Classification: Big Data & Platforms

Contribution ID: 18 Type: not specified

Westgrid / Compute Canada

Wednesday, 27 June 2018 14:50 (20 minutes)

Presenter: SILL, Lindsay (WestGrid)

Session Classification: Big Data & Platforms

Contribution ID: 19 Type: not specified

Quantum Computing Landscape

Wednesday, 27 June 2018 15:50 (20 minutes)

Presenter: SAMLI, Kausar (1QBIT)

Session Classification: Big Data & Platforms

Contribution ID: 20 Type: not specified

Helmholtz Analytics Framework Project

Thursday, 28 June 2018 09:00 (30 minutes)

Presenter: GOETZ, Markus (Karlsruhe Institute of Technology)

Session Classification: The European Open Science Cloud and the Helmholtz Incubator

Contribution ID: 21 Type: not specified

Applications of FairROOT

Thursday, 28 June 2018 09:30 (20 minutes)

Presenter: KOLLEGGER, Thorsten (GSI)

Session Classification: The European Open Science Cloud and the Helmholtz Incubator

Contribution ID: 22 Type: not specified

Quantum Computer Simulators / Quantum Computer User Facility JUNIQ

Thursday, 28 June 2018 09:50 (30 minutes)

Presenter: MICHIELSEN, Kristel (Juelich)

Session Classification: The European Open Science Cloud and the Helmholtz Incubator

Contribution ID: 23 Type: not specified

TRIUMF Innovations

Thursday, 28 June 2018 10:50 (20 minutes)

Presenter: Ms HAYASHI, Kathryn (TRIUMF Innovations)

Session Classification: TRIUMF

Contribution ID: 24 Type: not specified

Examples from the Particle Physics Department

Thursday, 28 June 2018 11:10 (20 minutes)

Presenter: Dr STELZER-CHILTON, Oliver (TRIUMF)

Session Classification: TRIUMF

Contribution ID: 25 Type: not specified

Nuclear Physics at TRIUMF: Perspectives on applications of ML and QC

Thursday, 28 June 2018 11:30 (20 minutes)

Presenter: Dr NAVRATIL, Petr (TRIUMF)

Session Classification: TRIUMF

Contribution ID: 26 Type: not specified

Accelerator Division

Presenter: BAARTMAN, Richard (TRIUMF)

Contribution ID: 27 Type: not specified

Deep Neural Network Applications for Particle Imaging Detectors

Thursday, 28 June 2018 13:00 (20 minutes)

Presenter: KAZUHIRO, Terao (SLAC National Accelerator Laborator)

Session Classification: Machine Learning | Detailed Examples

Contribution ID: 28 Type: not specified

Analyzing and Predicting Software Bugs with a Hidden Markov Model

Thursday, 28 June 2018 13:20 (20 minutes)

Presenter: STIBOR, Thomas (GSI)

Session Classification: Machine Learning | Detailed Examples

Contribution ID: 29 Type: not specified

Machine Learning using Quantum Computing

Thursday, 28 June 2018 13:40 (20 minutes)

Presenter: ZAHEDINEJAD, Ehsan (1QBIT)

Session Classification: Machine Learning | Detailed Examples

Contribution ID: 30 Type: not specified

Quantum magnetism on a chip

Wednesday, 27 June 2018 13:30 (1 hour)

Feynman's original vision for a quantum computer was of a physical quantum system whose Hamiltonian could be adjusted in situ to simulate the physics of a variety of other quantum systems. Quantum magnetic systems, with localized spins and short range interactions, are perhaps the simplest such physical quantum system that can be implemented in existing solid state technologies. This lecture will review how a D-Wave 2000Q quantum annealing processor, an ostensibly 2-dimensional circuit, can be used to realize phase transitions in the transverse field Ising model on a 3-dimensional lattice.

Presenter: HARRIS, Richard (D-WAVE)

Session Classification: TRIUMF Colloquium | D-WAVE Quantum Computing

Contribution ID: 31 Type: not specified

The D-Wave Quantum Cloud Platform and Application Examples

Thursday, 28 June 2018 14:00 (30 minutes)

Presenter: BARATZ, Alan (D-WAVE)

Session Classification: Machine Learning | Detailed Examples

Contribution ID: 32 Type: not specified

Quantum Computing for Nuclear Physics: Linear Response

Thursday, 28 June 2018 14:50 (20 minutes)

Presenter: CARLSON, Joseph (Los Alamos National Laboratory)

Session Classification: Quantum Computing | Detailed Examples

Contribution ID: 33 Type: not specified

Tensor network and quantum computing challenges for high energy physics

Thursday, 28 June 2018 15:10 (20 minutes)

Presenter: JANSEN, Karl (DESY)

Session Classification: Quantum Computing | Detailed Examples

Contribution ID: 34 Type: not specified

Quantum simulation of lattice gauge theories

Thursday, 28 June 2018 15:30 (20 minutes)

Presenter: MUSCHIK, Christine (University of Waterloo)

Session Classification: Quantum Computing | Detailed Examples

Contribution ID: 35 Type: not specified

Quantum computation of the deuteron

Thursday, 28 June 2018 15:50 (20 minutes)

Presenter: MORRIS, Titus (Oak Ridge National Laboratory)

Session Classification: Quantum Computing | Detailed Examples

Contribution ID: 36 Type: not specified

Pursuing the Quantum Advantage for QCD

Thursday, 28 June 2018 16:10 (20 minutes)

Presenter: SAVAGE, Martin (University of Washington)

Session Classification: Quantum Computing | Detailed Examples

Data Science and ... / Report of Contributions

Bus Departure

Contribution ID: 37 Type: not specified

Bus Departure

Contribution ID: 38 Type: not specified

Dinner Cruise

Contribution ID: 39 Type: not specified

Bus Return to TRIUMF

Contribution ID: 40 Type: not specified

Panel Discussion

Friday, 29 June 2018 14:00 (30 minutes)

Presenter: HELMHOLTZ, TRIUMF, D-WAVE, 1QBIT

Session Classification: CLOSING

MOU

Contribution ID: 41 Type: not specified

MOU

Friday, 29 June 2018 14:30 (20 minutes)

Session Classification: CLOSING

MOU Signing

Contribution ID: 42 Type: not specified

MOU Signing

Contribution ID: 43 Type: not specified

Closing Remarks

Friday, 29 June 2018 14:50 (20 minutes)

Session Classification: CLOSING

Data Science and ... $\,/\,$ Report of Contributions

Reception

Contribution ID: 44 Type: **not specified**

Reception

Friday, 29 June 2018 15:10 (25 minutes)

Session Classification: CLOSING

Contribution ID: 45 Type: not specified

Protein design with hybrid quantum/classical algorithms

Thursday, 28 June 2018 16:30 (20 minutes)

Presenter: FINGERHUTH, Mark (ProteinQure)

Session Classification: Quantum Computing | Detailed Examples

Contribution ID: 46 Type: not specified

Planning Slides

Wednesday, 27 June 2018 08:00 (20 minutes)

Session Classification: Registration Desk: Open 8:00 - 11:00